Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ένα βιβλίο

Σαν μας μιλούν για καλόγριες και καλογέρους, ανάλογα με την εμπειρία του ο καθείς φέρνει στο νου εικόνες σεβάσμιων, γλυκών ή αυστηρών μορφών. Είθισται, μάλιστα, να θεωρούμε πως τούτοι οι άνθρωποι είναι αποκομμένοι από το σύγχρονο γίγνεσθαι και πως σχέση καμία δεν έχουν με τα …εγκόσμια. Η εμπειρία που επιθυμώ με σας να μοιραστώ ωστόσο διαφέρει!

Ευρισκόμενη σε όμορο νομό, ο Θεός με αξίωσε να συναντήσω μια μοναχή, ετών 86, με έργο ιεραποστολικό στο παρελθόν της, με χαμόγελο γλυκό, λόγο σα σπαθί κοφτερό μα και καθάριο σα νερό τρεχούμενο, που σε ξεδιψάει μα και σε κάνει να …αποζητάς κι άλλη τροφή πνευματική, με μάτια αγγελικά και μέσα στα…πράγματα! Αεικίνητη και δραστήρια! Ζωντανή λαμπάδα, Πνεύματος, Χάριτος!

Μέλημα της αλήθεια να μας αφυπνίσει και τον έρωτα για τον Θεό να μας …ξυπνήσει! Το πνεύμα μας να οξύνει και να μας προβληματίσει! Μέσα στην λίγη ώρα της επίσκεψής μας στην μονή άγγιξε όλα τα θέματα που απασχολούν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και ήταν για μας, αλήθεια, ανατριχιαστικό να ακούμε…απαντήσεις σε θέματα που με την καλή μου Παρασκευή, ( τον θησαυρό μου, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ) συζητούσαμε καθοδόν.

Ένα βιβλίο επιμένει πως όλοι μας πρέπει να διαβάσουμε! Όχι μια, όχι δυο μα σαράντα δυο φορές! Κ δεν είναι η Αγία Γραφή, που και αυτή σαφώς μας προτρέπει να διαβάσουμε, μα ένα βιβλίο άλλο, που όπως είπε είναι …γεύμα λαχταριστό και μεγάλο! Το βιβλίο τούτο ονομάζεται «Όταν ο θεός πεθαίνει…» και είναι ένας διάλογος μεταξύ δύο εξαιρετικών ανθρώπων και επιστημόνων, της κ. Μάρως Βαμβουνάκη και του κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, στ’ αλήθεια τούτος ο διάλογος είναι διαφωτιστικός για κάθε χριστιανό που θέλει να ξέρει σε Ποιόν Θεό πιστεύει! Και όπως η ίδια η γερόντισσα μας λέει, τούτο το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Χριστιανοί, μοναχοί, κληρικοί και λαϊκοί!

Αυτή το έχει στο μαξιλάρι της και σαν γέρνει μετά τις προσευχές της το διαβάζει, ένα κομμάτι κάθε φορά, και « μη λες πως τα ξέρεις αυτά και τα περνάς γρήγορα» μας συμβουλεύει! «Να τα διαβάσετε ξανά και ξανά και κυρίως εσείς οι εκπαιδευτικοί! Και να τα λέτε στα παιδιά!»

Και δεν είναι το βιβλίο τούτο στεγνά θρησκευτικό, και δεν είναι το βιβλίο τούτο από κείνα που οι νέοι θε να βρουν αναχρονιστικό, και δεν είναι το βιβλίο τούτο βιβλίο που θα περίμενε κανείς να βρει σε βιβλιοθήκη μονής!

Αν τύχει και ο δρόμος σας φέρει στο διπλανό μας Λουτράκι, και έχετε χρόνο και διάθεση επισκεφτείτε τη μονή του Προφήτου Ηλία, την πόρτα θα σας ανοίξει η γερόντισσα Μαριάμ και αφού προσκυνήσετε τον κυρίως ναό θα σας περιμένει στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος να σας τρατάρει υλικές και πνευματικές λιχουδιές!

Και αν πάλι βιβλίο ψάχνετε για να διαβάσετε η να δωρίσετε, σας μεταφέρω τη συμβουλή της τούτο το βιβλίο να αγοράσετε! Σίγουρα δεν θα χάσετε!

Αφιερωμένο στην Αδελφή Μαριάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: