Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

'Ημουν και εγώ εκεί...

Είναι Τετάρτη, σχεδόν μεσάνυχτα, είμαι με μια παρέα καλών φίλων που αν και τόσο αργά, εν μέσω αναψυκτικών και ποτών εργάζονται χαρούμενοι, έχοντας ακόρεστη διάθεση να κάνουν πέρα από την εργασία που ανέλαβαν ακόμα και πλάκα.. Ακούραστοι , χαμογελαστοί, με καλή διάθεση και πάνω από όλα με όρεξη να βοηθήσουν τον αδερφό, ξάδερφο η καλό τους φίλο να υλοποιήσει το όνειρο του.

Ο οποίος, από τον κόπο και το άγχος, κινείται αργά, πονάει, από ό,τι καταλαβαίνουμε αρκετά (θύμα μάλλον κάποιας ίωσης), και νυστάζει παράλληλα υπερβολικά αφού είναι ουσιαστικά ξάγρυπνος για πάνω από τρία μερόνυχτα,. Και όμως, εκεί! Αργοκινείται, σκουντουφλά, δεν το βάζει κάτω, αγωνίζεται το έργο του να φέρει εις πέρας και πιθανολογώ πως ξάγρυπνο τον βρήκε το ξημέρωμα της επόμενης μέρας.

Τον θαυμάζω για το πείσμα του και την αγωνιστικότητά του. Το όραμα του ο φίλος μας το είχε εδώ και καιρό. Επέδειξε ιώβεια υπομονή και παροιμιώδη επιμονή και κατόρθωσε βήμα - βήμα να το πραγματοποιήσει.

Κουράστηκε και συνεχίζει να κουράζεται σωματικά και πνευματικά κάθε μέρα προσπαθώντας στον τομέα του να εδραιωθεί. Εργάζεται ώρες ατελείωτες για να βάλει στον χώρο του τη δική του ξεχωριστή υπογραφή.

Σε κάποιο βιβλίο κάποτε διάβασα πως εν τέλει η ζωή είναι ένα ανηφορικό μονοπάτι, γεμάτο προβλήματα, όσο περισσότερα λύνει κανείς, τόσο πιο σοφός γίνεται.

Για τούτο και εγώ με την σειρά μου στον φίλο μας εύχομαι να έχει κουράγιο και υπομονή τα προβλήματα που κάθε φορά ανακύπτουν να επιλύει, ώστε πίοτερο σοφός να γίνεται. Και ας έχει κατά νου πως δεν είναι μόνος σε τούτο το ταξίδι. Έχει ανθρώπους που τον αγαπούν, τον σέβονται και τον εκτιμούν και πλάι του βρίσκονται ο καθείς με τον τρόπο του.

Και ας είναι για τον φίλο μας παρηγοριά μα και για κάθε της ζωής αγωνιστή η ρήση που αναφέρει πως η τύχη τους τολμηρούς ευνοεί.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο της ζωής το ταξίδι. Έχουμε όμως στο διάβα μας συνοδοιπόρους, δεν είμαστε μόνοι μας και ας είναι για όλους μας μέλημα χέρι βοηθείας να δίνουμε στον συνάνθρωπο. Ίσως εξάλλου στην επόμενη στροφή να είμαστε εμείς εκείνοι που των συνοδοιπόρων μας θε να χρειαστούμε την αρωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: